IMG_6571

PRELUDIUM

Välkommen till familjen Antonio’s. Vi är ett stort gäng passionerade matfantaster som är rungande överens om att livet blir lite roligare och lite bättre genom riktigt trevliga mat- och dryckesupplevelser. Kärleken till Karlskrona och till det italienska köket har format vår pärla Antonio’s. Hos oss bjuder vi på en resa i Italiens fantastiska matkultur, men också en resa i våra egna tolkningar av traditionella rätter. Tillsammans blir detta ett magiskt möte mellan det nordiska och italienska köket. 

Antonio’s ligger precis intill Borgmästarefjärden i Karlskrona med idyllisk utsikt över skärgården. Med läge mitt i centrum är det gångavstånd till Centralstationen och Trossös parkeringsplatser samt shopping och sevärdheter. Strandpromenadens gång- och cykelvägar gör det smidigt att nå oss även till fots eller med cykel.

 

– – –

DESIGN E INTERNI

Interiören är influerad av nordisk och italiensk design med material och färgval som reflekterar det sjönära läget. Dukningen passar alla tänkbara tillfällen med allt från sköna platser i baren där du som gäst kan överblicka vårt öppna kök, till vårt stora community table för trevliga middagar. Lokalen har imponerande panoramaglas med fantastisk utsikt över skärgården och sommartid erbjuder vi en stor inglasad uteservering på strandpromenaden. Fasadens glaspartier kan dessutom öppnas på ett unikt sätt så vår inne- och utemiljö flyter samman.

– – –

FONTE D’ISPIRAZIONELO

Antonio Morabito är vår italienska vän som har spenderat hela sitt liv runt om i världen som ambassadör och diplomat. Vi lärde känna Antonio under hans tid som ambassadör i Monaco. Han har sedan dess visat oss platser som vi inte ens vågat drömma om. Antonio har ett stort hjärta, är otroligt generös och står upp för människors lika värde. Trots ett intensivt schema i den italienska statens tjänst är familj och vänner centrala i hans liv. När Antonio bjuder in står alltid det bästa av italiensk mat och dryck på bordet. Gärna ljuvliga viner! Runt bordet samtalas det högt och lågt och vi längtar alltid tillbaka till Antonio’s gästfrihet. Dessa minnesvärda stunder och resor har fört oss närmare italiensk kultur och traditioner. Antonio har fått ta emot flera utmärkelser för sitt internationella arbete och skrev nyligen boken “Moderne Odissee” där vissa delar hämtat inspiration från påven som han träffat flera gånger.

Antonio’s är inte bara en hommage till hans fantastiska liv och vår största inspirationskälla, utan även ledstjärna för vår värdegrund.

– – –

PASTO

I Italien är måltiderna heliga. Runt bordet samlas nära och kära för att njuta av det som bjuds och spendera tid tillsammans. Kanske är det just av denna anledning som det traditionellt serveras fyra rätter, istället för tre om det ska vara en komplett måltid. Ju längre måltiden varar, desto mer kvalitetstid. Oftast räcker det dock med antipasto och en pasta eller en pizza. Enkelt, snabbt, gott och perfekt tillsammans med barnen!

Hos oss på Antonio’s bestämmer du själv vilket som passar och förmodligen kommer det att variera från tillfälle till tillfälle… Det går lika bra att komma förbi på lunch i farten, på en kopp kaffe eller ett glas vin i baren, eller för att njuta av en helkväll med stort sällskap.

APERITIVI

Aperitivi är den enkla, och enligt italiensk tradition gärna bittra, fördrinken som serveras innan måltiden för att väcka aptiten. Detta kan exempelvis vara en Aperol Spritz, Negroni eller ett glas Prosecco. Det finns även utmärkta alkoholfria alternativ.

ANTIPASTI

Måltiden börjar mjukt med antipasti som är tilltugg, plockmat och förrätt i ett och samma. Ett vanligt alternativ är att det serveras ”misti” vilket innebär ”blandning”.

PRIMI PIATTI

Efter antipastin serveras Primi Piatti – första tallriken. Primi-serveringen består generellt av små portioner som har syftet att stilla den värsta hungern.

SECONDI PIATTI

Secondi Piatti är den italienska måltidens huvudrätt. Kött, fisk, fågel eller skaldjur är de vanligaste råvarorna och de flesta serveras ”som de är”. Fantastiskt gott rakt upp och ner. Contorni är de tillbehör som följer med till rätten och Secondi kombineras gärna med ett passande glas vin.

DOLCE

Dolce betyder söt eller sötsaker och är en perfekt sista rätt på måltiden. Efter maten smakar det bra med något sött eller några krämiga ostar.

DIGESTIVI

Digestivi är den lilla drinken som sippas i lugn och ro efter måltiden för att hjälpa matsmältningen. Grappa, Disaronno, Limoncello är vanliga alternativ. Till detta serveras gärna en god kopp kaffe. Ingen Italiensk måltid är komplett utan en avslutande kopp och vi rekommenderar espresso eller caffè macchiato. Får vi själva bestämma är caffè corretto en favorit – en espresso blandad med starksprit.